Türkler artık kullanmıyor: Hepimizin gözünden düşen 5 elektronik cihaz

Teknolojinin hızla geliştiği bir çağda yaşıyoruz. Yeni çıkan cihazlar, hayatı kolaylaştırmakla kalmıyor eskileri de bir kenara itiyor. Türkiye’de de elektronik alışkanlıklar ciddi biçimde değişti. Artık birçok cihaz ne mağazalarda reyon kaplıyor ne de kullanıcıların radarına giriyor. İşte uzmanlara ve pazar araştırmalarına göre Türklerin kullanmayı bıraktığı 5 elektronik cihaz:
1. DVD / VCD Oynatıcılar
Bir zamanlar her evde bulunurdu. Özellikle 2000’li yılların başında VCD filmleri izlemek, sinema kültürünün parçasıydı. Ancak dijital yayın platformlarının yükselişi (Netflix, BluTV, YouTube vb.) bu cihazları devre dışı bıraktı.
Statista verilerine göre 2015’ten bu yana dünya genelinde DVD oynatıcı satışları %70’ten fazla azaldı. Türkiye’de de teknoloji mağazaları artık bu ürünleri stoklamıyor.
Harvard University Media Studies Center’dan Prof. Emily Hartman, “Tüketiciler artık içeriğe fiziksel olarak sahip olmak istemiyor, anında erişim istiyorlar. Bu da optik disk teknolojilerini kaçınılmaz biçimde arka plana attı” ifadelerine yer veriyor.
2. Masaüstü Bilgisayar
Bir dönem evlerin olmazsa olmazıydı ama artık kullanıcılar mobil çözümleri tercih ediyor. Laptoplar, tabletler ve hatta akıllı telefonlar bile çoğu işlevi yerine getiriyor. GfK Türkiye’nin 2023 raporuna göre, masaüstü bilgisayar satışları son 5 yılda %60 oranında düştü.
Hollanda merkezli teknoloji danışmanı Martin Boehm, “Mobilite artık öncelik. Kullanıcılar sabit cihazlar yerine hareket halinde çözüm sunan sistemleri benimsiyor” yorumunda bulunuyor.
3. Kablolu Ev Telefonları (Sabit Hatlar)
“Ev telefonu çaldığında kim açacak?” devri sona erdi. GSM kullanımının yaygınlaşması ve sabit hat maliyetlerinin artması, bu cihazları gereksiz hale getirdi.
BTK verilerine göre, Türkiye’de sabit telefon abone sayısı 2009’da 17 milyonken 2024’te bu sayı 9 milyonun altına düştü. Özellikle genç kuşak sabit hat kullanımını neredeyse hiç tercih etmiyor.
4. MP3 / MP4 Çalarlar
Walkman’den iPod’a kadar birçok müzik çalar, bir dönemin vazgeçilmeziydi. Ancak akıllı telefonlar ve çevrimiçi müzik platformları (Spotify, Fizy, Apple Music) bu cihazları gereksiz kıldı.
Digital Music News platformuna konuşan teknoloji uzmanı Ray Holmes, “Bir cihaz sadece müzik çalıyorsa, kullanıcı ona yatırım yapmıyor. Çünkü akıllı telefonlar her şeyi tek başına yapabiliyor.” diyor.
5. Dijital Kompakt Fotoğraf Makineleri
Özellikle 2010’lara kadar tatillerin, doğum günlerinin ve düğünlerin yıldızlarıydılar. Ama artık cep telefonları neredeyse DSLR kalitesinde fotoğraf çekebiliyor. TechCrunch analizine göre, dijital kompakt kameraların satışları 2010’dan bu yana %90 azaldı. Akıllı telefon kamerasının gelişimi, bu alanı domine etti.
🎙️ Alman fotoğraf teknolojileri uzmanı Claudia Reitz, “Tüketici artık ‘kamera taşımak’ istemiyor. Cebindeki cihazla her anı hızlı ve kaliteli şekilde yakalayabiliyor” açıklamasını yapıyor.
ZAMANIN RUHU DEĞİŞTİ, TEKNOLOJİ DE DÖNÜŞTÜ
Bugün Türk kullanıcılar için elektronik cihazlarda hız, taşınabilirlik ve çok işlevlilik ön planda. Tek bir amaca hizmet eden cihazlar, artık yerini hepsi bir arada çözümlere bırakıyor.
Bu habere emoji ile tepki ver
Haber Kaynak : SOZCU.COM.TR
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”